Puusepän tekemä moderni perinnekeittiö
Anita ja Raimo Narvila ovat asuttaneet satavuotiasta puutaloa Vanhassa Raumassa vuodesta 1996. Wladimir Sofronoffin rakennuttama talo Raumanjoen partaalla oli perheelle oikea unelmien täyttymys, kun he etsivät mieleistään kotia. Vanhan Rauman talot pihoineen ja ympäristöineen viehättivät suuresti heitä molempia.
– Hyvät tilat tässä on ollut viisihenkiseksi kasvaneelle perheellemme. Tosin lapset ovat nyt jo lentäneet pesästä. Täällä on oma rauhansa ja silti ollaan lähellä palveluita, Raimo kertoo.
Muuton yhteydessä Narvilat laittoivat uudet pinnat kaikkiin muihin huoneisiin, paitsi keittiöön, joka oli remontoitu viimeksi 80-luvulla. Silloin keittiö olikin kokenut ison muodonmuutoksen, kun tilaa oli napsaistu vähän lisää vanhasta palvelijan huoneesta.
Pari vuotta sitten pariskunta aloitti uuden pintaremonttikierroksen, jonka loppuhuipennuksena oli myös uusi keittiö. 25 vuoden käytön jälkeen materiaali- ja värivalinnat olivat helppoja, koska molemmilla on samanlainen maku sisustuksessa. Narvilat tiesivät tarkkaan, mitä halusivat. Keittiön piti olla vanhan, alkuperäisen mallin mukaan tehty, mutta tekniikan uutta ja helppokäyttöistä.
– Halusimme, että keittiökaapiston malli olisi juuri samanlainen, kuin viereisen tarjoiluhuoneen kaapistonkin, joka on edelleen alkuperäisessä kuosissaan vuodelta 1917. Katselimme kyllä valmiitakin keittiöitä, mutta pian huomasimme, että paikallisella puusepällä teettäminen olisi ainoa oikea ratkaisu, Raimo muistelee.
– Löysin netistä kuvia Puusutin tekemistä kylpyhuonekalusteista, ja olin aivan myyty. Lisäksi Raimo sattui törmäämään parissa paikassa Puusutin Marko Seppälän töihin ja piti tämän työnjäljestä. Perinnekeittiöiden tekijöitä ei kovin paljon ole, joten päätimme kysyä Markoa toteuttamaan toiveidemme keittiön ja siitä se lähti, Anita selvittää.
Kompromisseja ei projektissa tarvinnut tehdä, vaan Narvilat saivat kaiken toivomansa ja vähän ekstraakin. Haasteita toteutukseen toi esimerkiksi isot altaat, jonka alle ei sopinut kokosyviä laatikoita. Marko kuitenkin taikoi allaskaappiin juuri sinne mitoitetut vetolaatikot siten, että kaikki tila tuli tarkasti hyödynnettyä.
– Markolla oli myös paljon hyviä ideoita. Esimerkiksi jääkaapin päälle tehtiin avohyllyjen tilalle umpinaiset kaapit, jotta keittiöön helposti kertyvä rasvapöly on helpompi puhdistaa, Anita kehuu.
Jääkaapin viereinen aputaso leikkuulautoineen on myös pariskunnalla päivittäisessä käytössä. Puusutin polttoleima ja hienostunut pinta tuovat oman säväyksensä aputasoon.
Yksityiskohtia myöten vanhan mallin mukaan
Raimo on myös erityisen tyytyväinen siihen, että Marko osasi huomioida jo etukäteen, miten isokokoinen ja varsin painava kaapiston runko saataisiin tuotua sisälle. Aikataulussa myös pysyttiin hienosti ja kaikkinainen kommunikointi Markon kanssa oli helppoa.
– Arvostan, että Marko uskalsi ottaa haasteen vastaan, vaikka ei ollut ennen tehnyt vastaavanlaista keittiötä. Olemme kyllä olleet todella tyytyväisiä lopputulokseen, Anita hehkuttaa.
Puusuti toteutti keittiön pienimpiä yksityiskohtia myöten vanhan mallin mukaan. Kahdet erilaiset vetimetkin tehtiin käsityönä yksi yhteen tarjoiluhuoneen kaappien vetimien kanssa. Vanhanmalliset kaapistot kätkevät sisälleen kuitenkin nykyaikaiset sulavasti avautuvat ja sulkeutuvat liukukiskot.
– Loppujen lopuksi edes hintaero valmiisiin keittiökalusteisiin ei ollut järisyttävän iso, Raimo pohtii Anitan vielä muistuttaessa, että kyseessä on kuitenkin kotimainen käsityö.
– Paikallisen toimijan kanssa koko projekti sujui helposti ja vaivattomasti aina suunnittelusta asennukseen ja kaikki toiveemme pystyttiin toteuttamaan. Isot valtakunnalliset keittiökalustefirmat tuskin olisivat taipuneet sellaiseen, johon Puusuti taipui, Narvilat kiittelevät.
– Lähtökohtana oli, että uusi keittiö hankitaan vain kerran elämässä, Anita hymyilee.
Teksti: Sanna Seppälä
Kuvat: Samuli Ahtiainen ja Sanna Seppälä
Tutustu mittatilaus huonekaluihimme!